Sunday, November 17, 2013

İOS 7 ile Neler Değişmiş Görelim


Apple ürünleri için dün akşam yüklenebilir hale gelen İOS 7'yi henüz tanıma aşamasındayız. Ben de birazcık araştırma yaptım. Bakalım neler gelmiş, neler değişmiş ...


ios 7 ile neler degismis gorelim 1


Kontrol Merkezi

Her zaman kullandığınız kontrollere ve uygulamalara saniyeler içinde ulaşmanızı sağlar. Uçak moduna geçmek, Wi-Fi özelliğini açmak ya da kapatmak, ekranınızın parlaklığını ayarlamak gibi şeyleri kolayca yapmak için, kilit ekranı dahil herhangi bir ekranda yukarı kaydırma işlemi yapmanız yeterli. Üstelik yeni el feneriyle etrafınızı da aydınlatabilirsiniz.



Tek bir yerden bu kadar çok özelliği değiştirebilecek olmak büyük bir pratiklik getirecekmiş gibi görünüyor.


ios 7 ile neler degismis gorelim 2


Bildirim Merkezi

Yeni e-postalar, cevapsız çağrılar ve daha fazlası hakkında bilgi edinmenizi sağlar. Bugün adlı yeni bir özellik, o günle ilgili size bilgiler verir. Böylece birinin doğum günü olup olmadığını ya da dışarı çıkarken şemsiyeye ihtiyacınız olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Ertesi gün için de uyarılar alabilirsiniz. Bildirim Merkezi'ne her ekrandan ulaşabilirsiniz, aşağı kaydırmanız yeterli.

Hayatımızı kolaylaştıracak birçok yeni özellik eklenmiş gibi görünüyor. Mesela ben doğum günlerini aklımda tutamayan biri olarak bu özelliğe bayıldım :)


ios 7 ile neler degismis gorelim 3


Multitasking

Uygulamalar arasında geçiş yapmanın her zaman akıllı bir yolu oldu. Şimdi daha da akıllı hale geldi. İOS7, uygulamalarınızı ne zaman kullandığınızı öğrenir ve başlatmadan önce içeriklerinizi güncelleyebilir. Yani favori sosyal medya uygulamanızı genellikle sabah 9'da kontrol ediyorsanız, haber akışınız o saatte hazır olur.

Açtığınız uygulamaların önizleme görünümlerini görmek için ana ekran düğmesine iki kez basın. Bir uygulamadan çıkmak için parmağınızı yukarı ve önizlemenin dışına doğru kaydırın.

Yenilenen bir başka özellik ise güncellemelerin enerjinin verimli kullanıldığı zamanlarda alınması. Örneğin; aygıtınız açıkken ve Wi-Fi'a bağlanmışken. Bu sayede piliniz gereksiz yere boşalmaz.

Multitasking'e çok kolay adapte olacağımı düşünüyorum. O bize adapte olmaya çoktan hazır gibi. Siz ne dersiniz?


ios 7 ile neler degismis gorelim 4


Kamera

İOS 7'nin kamerası tüm çekim formatlarını parmaklarınızın ucuna getiriyor. Sadece bir kaydırma hareketiyle, istediğiniz pozu istediğiniz şekilde yakalayabilirsiniz. Hem de çok hızlı bir şekilde. Ve yeni filtreler, her resim üzerinde daha da fazla şey yapmanızı sağlar.

Fotoğraflara ve kare fotoğraflara filtre uygulayabilirsiniz. Bir filtre seçin ve daha fotoğrafı çekmeden önce efekti görün. Ya da fotoğrafı çekin ve filtreyi daha sonra uygulayın.


ios 7 ile neler degismis gorelim 5


Fotoğraflar

Şimdi anılarınıza göz atmanın daha hızlı, kolay ve zevkli yolları var. Koleksiyonlar, anlar ve yıllar gibi yeni ve akıllı gruplama özellikleri, fotoğraflarınızı ve videolarınızı zamana ve yere göre gruplar. Yıllar'a dokunduğunuzda tüm çekimler ekrana gelir. Her yıl grubunda, farklı Koleksiyonlar, her koleksiyon içindeyse farklı Anlar bulunur. Böylece herhangi bir zamanda herhangi bir yerde çekilmiş fotoğraflarınızı kolayca bulabilirsiniz.

Fotoğrafların böylesine güzel kategorize olabilecek olması hepimizin çok ama çok işine yarayacak gibi.


ios 7 ile neler degismis gorelim 6


AirDrop

Hemen yanınızdaki birine AirDrop'a girip herhangi bir uygulamanın içinden fotoğraf, video, kişi bilgileri ve diğer her şeyi Paylaş düğmesine dokunarak hızla ve kolayca paylaşmanızı sağlar. Sadece paylaş düğmesine dokunun ve paylaşmak istediğiniz kişiyi seçin. Gerisini Wi-Fi ve Bluetooth kullanarak AirDrop halleder. Kurulum gerektirmez. Aktarımlar şifrelendiğinden paylaştığınız şeyler çok iyi korunur.


ios 7 ile neler degismis gorelim 7


Safari

İOS 7 Safari'de İnternet; daha büyük, daha iyi ve daha güzeldir. Düğmeler ve çubuklar üzerine gidip basmadığınız sürece gizli kalır. Bu sayede ekranda, her zamankinden daha fazla içerik görürsünüz. Bir kaydırma hareketiyle önceki veya sonraki sayfaya gidebilirsiniz.


ios 7 ile neler degismis gorelim 8


App Store

Apps Near Me; bulunduğunuz yerle ilgili popüler uygulamaları gösterir. Yeni çocuk kategorisi; yaşa bağlı olarak çocuklar için en iyi uygulamaları gösterir. İOS 7, tüm uygulamalarınızı otomatik olarak güncel tutarak sizi güncelleme yapma derdinden kurtarır.

Apps Near Me uygulaması tüm kullanıcılar tarafından çok sevileceğe benziyor. Bilmediğimiz bir şehirde bir yerlere gitmek istediğimizde eminim ilk yardımcımız Apps Near Me olacak.


ios 7 ile neler degismis gorelim 9


İPhone'umu Bul

iPhone'unuzu kaybetmek berbat bir şeydir. Neyse ki, iPhone'umu Bul size yardımcı olabilir. Ama bulamayacak gibiyseniz, iOS 7'nin yeni güvenlik özellikleri aygıtınızı sizin dışınızda birinin kullanmasını veya satmasını zorlaştırır. iPhone'umu Bul'u kapatmak veya aygıtınızı silmek için, Apple ID'niz ve parolanız gerekir. iPhone'umu Bul, aygıtınız silindikten sonra bile istediğiniz özel bir mesajı göstermeye devam edebilir. Aygıtınızı etkinleştirmek isteyen birinin Apple ID'nizi ve parolanızı bilmesi gerekir. Yani, iPhone'unuz sizin iPhone'unuz olarak kalır. Nerede olursa olsun.

iPhone'umu Bul, uzaktan silme sonrasında bile Kilit ekranında telefon numaranızı içeren bir mesaj görüntülemeye devam edebilir. iPhone'unuzu sildikten sonra geri aldığınız taktirde, yeniden etkinleştirmek için Apple ID'nizi ve parolanızı girmeniz yeterlidir. 


İOS 7' ye alışmak belki biraz vaktimizi alacak ama yine de getirdiği bütün yenilikleriyle aramıza hoş gelmiş :)

*Kaynak : http://www.apple.com/tr/

No comments:

Post a Comment